fbpx

Blog

Összeszámoltuk, hogy mennyit adsz ki gyermeked oktatására – megmutatjuk, hogyan felezd a költségeket!

2021. márc 10. | Motiváció

A család minden tagja számára izgalmas időszak, amikor a gyerek elkezdi az iskolát. A kisdiák életében új korszak kezdődik, új barátokkal, tanítókkal, szabályokkal találkozik. A szülőkre viszont nagy nyomás helyeződik ilyenkor. Részben az új megmérettetések, részben az oktatás hirtelen megnövekedett költségei miatt. 

Az iskola, a taníttatás komoly terhet ró a családi kasszára. Iskolatáska, tornafelszerelés, váltócipő, ünneplő ruha, füzetek, rajzkellékek, ceruzák… És a felsorolásnak még közel sincs vége. Minden iskolakezdés ezek beszerzésével indul. Ezt jó, ha 50 ezer forintból megússzuk. 

Persze, ha a gyerek sport, művészeti, zene vagy egyéb olyan tagozatos osztályba jár, amihez speciális eszközök is kellenek, az még tovább terheli a pénztárcát. 

A kezdő tanszercsomagon túl, rendszeres kiadások is várnak a szülőkre. Ilyen például a zsebpénz, ami az óvodáskori szokásokhoz képest szintén újdonságnak számít. 

Az iskolások többsége a szünetekben rendszeresen látogatja a büfét. 

A zsebpénz mértéke az évek múlásával jellemzően növekszik, hiszen míg egy elsős gyerek megelégszik egy kisebb fánkkal, addig egy nyolcadikos gyerek már ennyivel nem biztos, hogy beéri. 

A zsebpénz persze függ a család anyagi helyzetétől. De számoljunk csak napi 350 forinttal – egy budapesti iskolában ennyi egy melegszendvics ára. Ez egy hónapban még így is 7 ezer forintot jelent.

Erre tevődnek rá még a menzaköltségek, amelyek díja évről-évre csak növekszik. Vegyünk napi kétszeri étkezést, amelynek az ára 600 forint körül mozog. Havonta eszerint 12 ezer forintra lehet számítani.

Mindent összevetve az iskolai étkezés egy hónapra 19 ezer forintra tehető. 

És még csak ezután jönnek az oktatás igazán jelentős költségei. 

Az általános iskola első éveiben a legtöbb gyerek minimum egy – de a legtöbben inkább két-három – különórára is elkezd járni. A szülők nagy része a nyelv- és a matekórát szorgalmazza, ami akár havi 20-60 ezer forintot is róhat a családi kasszára.  Az átlagértékkel számolva tehát 40 ezer forint is rámehet az iskolán kívüli okulásra. 

Az eddigi számítások alapján tehát egy átlagos gyerek iskolai költségeire, illetve különóráira jellemzően közel havi 60 ezer forint megy el, amiben még az átlagos évkezdő tanszercsomag díja, az utazási költségek és az extra kiadások – tánc, labdarúgás, dob, rajz különóra – nincs is benne. 

Ez nem hangzik túl jól, főként, hogy a garantált bérminimum alig haladja meg a 145 ezer forintot. És még mit szóljanak a többgyermekes szülők…

A legtöbbeknek nincs más választása, akármennyire is szeretnék, nem adhatnak meg mindent gyermeküknek. Az egészséges étkezést persze muszáj biztosítani, így jellemzően a magánórákat nélkülözik a gyerekek. Ez azonban a jövőjükre nézve negatív hatással bírhat. 

Tegyük fel, ha a gyermek nem kap megfelelő képzést idegen nyelvből, az már megpecsételi a sorsát. Nyelvismeret nélkül esélye sem lesz a továbbtanulásra, hiszen a jelentkezési feltételeket sem tudja teljesíteni majd. 

De mi tudjuk, hogyan felezheted le a költségeket, anélkül, hogy megvonnád gyermekedtől a tanulás esélyét!

Oktatás és a költségek

Az átlagosan havi 40 ezer forintra taksált különórákra van jóval költséghatékonyabb alternatíva is. 6 ezer forintért már digitális magántanárt biztosíthatsz gyermekednek, aki nemcsak egy, hanem az összes fontos tantárgyban a segítségetekre lehet. 

A Kisiskola tanulást segítő szoftvere miközben a tanmenethez szorosan illeszkedik, 350 videótanításával és több mint 1300 játékos gyakorlófeladatával az ismeretszerzést valódi élménnyé varázsolja. 

Nincs többé drága korrepetálás! Az oktatás költségei csökkenthetők. A Kisiskola havi előfizetése mindössze egy családi mozizás áráért a tiétek lehet!