fbpx

Blog

Pár napod lesz a pluszpontokat kiharcolni

2022. jan 19. | Nyolcadikos felvételi

Idén jó esetben két napja lesz a szülőknek arra, hogy a január 22-én, gyermekük által megírt matematika felvételi javítását átnézzék és pluszpontokat harcoljanak ki számukra. Erős szónak is érezhetjük a “kiharcolni” kifejezést, de valójában ezen is múlhat gyermekünk jövője, így talán ez esetben lehetünk kicsit drámaibbak.

Sokszor vita tárgya lehet az, hogy mennyire szabad beleavatkoznunk szülőként a gyermekünk életébe. Hol van a határ az erőszakosság és az egészséges támogatás között? Néhányan úgy gondolják, hogy beleszólni egy 13-14 éves gyerek sorsába már egészségtelen. Tanítsuk őt önállóságra és felelőségvállalásra. Bízzunk abban, hogy magától is minden jól alakul. Mások azt mondják, hogy a szülő tegyen meg mindent, hogy hátországként támogassa gyermekét, akinek még nincsen annyi élettapasztalata, hogy megtegye ezeket a lépéseket magáért. 

A matematika felvételi egy sorsfordító pillanat is lehet gyermekünk életében. Gondolhatjuk azt is, hogy a tanárnak úgyis igaza van, mindenkiét ugyanazon javítókulcs alapján pontozzák és nem létezik, hogy a szülő bármit tehet azon kívül, hogy erőszakoskodik. Szerintünk ez nem így van! 

A matek felvételi egységes, ahogyan a javítókulcs is az. A tanárok, akik javítják azonban nem gépek, így előfordulhat az, hogy nem adnak meg rész- vagy egész pontokat, esetleg rossz pontösszesítés miatt rosszabb lesz a tanuló eredménye a vártnál. 

Ráadásul a pedagógusoknak nagyon sok dolgozatot kell javítaniuk, rövid idő alatt. Hiába a gondosságuk, nagyon sok esetben fordul elő, hogy a kétlépcsős javítási folyamatba is hiba csúszik. 

Amit tehetünk, hogy felkészülten várjuk a betekintési időszakot. Mikor lesz ez az időszak? A gyerekeket már a dolgozat megírása előtt tájékoztatják arról, hogy mikor jöhetnek be szüleik átnézni a kijavított dolgozatokat. Emellett az iskolák weboldalán és faliújságjain is kint szoktak lenni ezek a fontos időpontok. Nem lesz hosszú a rendelkezésre álló idő, így nagyon kell sietnie mindenkinek. 

 

Ha erre a betekintésre felkészülten megyünk, meg tudjuk fellebbezni a gyerek eredményét. Hogyan tudunk felkészülni rá? A kisiskola.hu csapata gőzerővel készül arra, hogy segítsen a szülőknek ebben. 

Szükség lesz a helyes megoldásokra, illetve arra, hogy pontosan tudjuk melyek azok a részek, ahol rendre lehagyják a javító tanárok a részpontszámokat. 

Ahogy a tanulásban és a feladatmegoldásban, úgy a javításban is van egy bevált metódus, aminek mentén kiértékelik és összesítik a tanárok az előttük heverő felvételi dolgozatot. 

Felmerülhet a kérdés, hogyan fordulhat elő, hogy részpontszámok lemaradnak?

A válasz rendkívül egyszerű. A matek felvételi elég komplex feladatokat tartalmaz, amelyeknek vannak részeredményei is. Tegyük fel, hogy gyermekünk egy bonyolult számítást nagyon helyesen végez végig, de az utolsó műveleteknél téveszt egy helyiértéket. A számolása jó volt, de az eredménye nem lesz az. Így máris pontlevonásban részesül. Fontos megvizsgálnunk, hogy a pontlevonás mellett minden részpontszámot megkapott-e, amelyek valóban jártak neki?

 

 

A Kisiskola PontVadász videói segítségül lehetnek ebben a feladatban. A PontVadász videósorozatról bővebben itt olvashatsz.