fbpx

Blog

Etesd okosra a gyereket!

2022. febr 7. | Tanulás

Amikor szülőként más szülőkkel beszélgetünk a gyermekeinkről, rendszerint előkerül az étkezés témája is. Meglepődve tapasztalhatjuk, hogy más családokban mennyire válogatósak vagy éppen mennyire nem azok a kicsik, a mieinkhez képest. Mindenki tisztában van vele, hogy az étkezés rendkívül fontos a gyermek fejlődése során és ez nem csak a súlyát fogja befolyásolni. Az ételekben található nyomelemek, vitaminok, zsír- és  fehérjetípusok befolyásolják a gyerekek agyi fejlődését, koncentrációját is. 

A válogatósság okai

Mi az oka, hogy egyes gyerekek bármit megesznek, míg mások szinte semmit? Minden osztályban vannak gyerkőcök, akik alig 1-2 ételt hajlandóak megenni, így sokszor nem is esznek bent az intézményben. Rendkívül nehéz lehet így koncentrálni és fejlődni. Sokan vizsgálták már a válogatósság okait és néhány kivételtől eltekintve arra jutottak, hogy a szülői minta számít ebben az esetben is a legtöbbet. 

Ha a gyermek úgy cseperedik, hogy a szülei jóízűen fogyasztanak mindenféle változatos ételt, akkor ez lesz neki a természetes. Ő is szívesen megkóstolja majd ugyanazokat és nem lesz egysíkú az étrendje sem. Már egészen pici kortól fontos, hogy formáljuk az étkezésbeli ízlését is, tudatosan nevelve a változatos táplálkozásra. Ha így teszünk, nem fog majd gondot okozni az sem, hogy az ebben a cikkben összegyűjtött superfoodokat fokozatosan bevezessük az étrendjébe. 

Szuperélelmiszerek az agynak

Ha egyébként is változatosan étkeztek, semmi gond nem lesz olyan superfoodok bevezetésével sem, melyekkel megtámogathatod gyermeked agyi fejlődését, koncentrációját és memóriáját. Nézzük először, melyek azok a nyomelemek és vitaminok, melyekre mindenképpen szükség van. 

OMEGA-3 zsírsav

Főként a halakban található esszenciális zsírsav, mely javítja a gondolkodásért és az értelmi képességekért felelős agyterületek működését. Az omega-3 zsírsavaknak több fajtájuk van, a DHA-t emelnénk ki, mivel ez teszi ki az emberi agy kb. 30%-át. Alapvető szerepet játszik az agyban levő idegsejtek közti kommunikációs folyamatokban. Az intelligencia és az értelmi képességek pedig ezen a kommunikáción alapulnak. 14 éves korig a legfontosabb a fogyasztása, mivel eddig fejlődik leginkább az agy a legnagyobb mértékben. 

Olajos halakból tudjuk az OMEGA-3 bevitelt fedezni a leghatékonyabban, no de nem a konzerves formára gondolunk! Lazac, makréla, hering és szardínia tartalmaznak belőle a legtöbbet. 

B-vitaminok

A B-vitaminok csoportjából a legfontosabb számukra a B1 vitamin, más néven tiamin, mely megtalálható a sovány disznóhúsban, olajos magvakban és teljes kiőrlésű malomipari termékekben. Fokozott szellemi terhelés és tanulási nehézségek esetén érdemes pluszban az étrendbe vezetni, mivel támogatja az idegrendszert. Színtelen, vízben oldódó vitamin, melynek jellegzetes szaga van. 

Víz

A víz az egyik legfontosabb éltető elemünk, mely a testünk nagy százalékát is alkotja. Az agyunk szürkeállományának 80%-át, míg fehérállományának 70-át víz teszi ki, ez szállítja a sejtekhez az oxigént, a tápanyagot és szállítja el a salakanyagot is. Ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű vizet, 10 testsúlykilogrammonként fél litert, akkor veszítünk a testfolyadékunkból, mely elsőként az agyban fog gondokat okozni. Már 2% test folyadékvesztés is megnehezíti, hogy egyszerű matematikai műveleteket elvégezzen gyermekünk. 

Ezeken kívül még rengeteg olyan anyag van, amellyel segíthetjük gyermekünk fejlődését, ezeket már étel csoportonként vesszük sorra. 

Sötét bogyós gyümölcsök

Minél sötétebb egy bogyós gyümi, annál több benne az antocianin nevű vegyület, mely növeli a vérerek integritását, javítja a keringést az egész testben, így az agyban is. Ezen kívül tele vannak vitaminokkal, rosttal és fitotápanyagokkal, valamint jelentős flavonid források. A flavonidok olyan antioxidánsok, melyek agyunk sejtjeit óvják az oxidációs folyamatok okozta károsodástól. Fontos szerepet játszanak számos kognitív képesség például a memória, tanulás és döntéshozatal fejlődésében. 

Ha szeretnéd bevezetni gyermeked étrendjébe, tedd meg ezt egyszerűen például finom pohárkrémekkel, gyümölcssalátákkal vagy turmixokkal. 

Olajos magvak, különösen a dió

A dió alakja olyan mintha egy agyat formálna. Hogy különös véletlen-e vagy a természet szándékos döntése, azt nem tudjuk, mindenesetre sokatmondó jellemzője ennek a hazánkban népszerű olajos magnak. A dió ugyanis az agyunkra van a legnagyobb hatással. Kiugróan magas a protein, vitamin és ásványi anyag tartalma. Omega-3 zsírsav forrás is egyben, rendszeres fogyasztása még felnőttek esetén is jelentős memóriajavulást, javuló reakcióidőt és jobb megértést eredményezett. 

Hogyan vezesd be az étrendbe? Készíthetsz műzlikeveréket, darálhatod süteménybe, dobhatod joghurtba, de fogyaszthatjátok magában is. 

Sütőtök, brokkoli és répa

Tudjuk, hogy sok gyereknek nem a kedvencei, de ha pici kortól kezdve az étrend része, nagyon elégedettek lehetünk, mivel mindhárom zöldség nagyszerű béta-karotin forrás. A béta-karotin szintén a reakcióidőt képes javítani. Mivel az A-vitamin provitaminja, így belőle a májban A-vitamint állít elő szervezetünk. 

Hogyan vezesd be az étrendbe? A sütőtök nagyszerűen elrejthető a csokitortában, de krémlevesként is nagyszerű. Brokkolit és répát pedig egyszerűen rengeteg mindenhez felhasználhatsz, a lényeg itt is, hogy minél korábban vezesd az étrendbe. 

Tojás

Tele van proteinnel, B12-vel és Omega-3 zsírsavakkal, így elég komplexen tartalmaz mindent, amire az agynak szüksége van. Található még benne kolin, mely pozitív hatással van a memóriára és a tanulási folyamatokra. Koleszterintartalmától sem kell megijedni, az agynak nagy szüksége van koleszterinre. 

Avokádó

Az avokádó 75%-ban egyszeresen telítetlen zsírsavakból áll. Ez a zsírsav lelhető fel az olívaolajban is. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak hozzájárulnak szervezetünk acetilkolin-termeléséhez, aminek a memóriát és tanulási folyamatokat illetően van nagy jelentősége. Az avokádókban találhatóak továbbá C, E, K és B komplex vitaminok is.

Hogyan vezesd be az étrendbe? Legfinomabb salátákban, kenyéren vaj helyett fogyasztva, de nagyszerű krémek (guacamole) készíthető belőle. 

Fodros kel, a jolly joker

Nagy mennyiségű kalciumot, C Vitamint, folsavat, vasat, mangánt, káliumot, rezet, béta-karotint, rostot, luteint és az összes esszenciális aminosavat, valamint az egészség és szívvédő omega-3 és omega-6 zsírsavakat a legkönnyebben hasznosuló formában tartalmazza. Ösztönzi az idegrendszer és az agy működését, javítja a memóriát. Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak.

Hogyan vezesd be az étrendbe? Legjobb nyersen fogyasztani, így kerülhet smoothieba, salátába, szendvicsbe. Főzve pedig a hagyományos kelkáposztához hasonlóan használd fel! 

Összefoglalva tehát érdemes a gyermekeknek minél hamarabb minél változatosabb étrendet biztosítani, beszélgetni az ételekről, bevonni őket a főzésbe. Ha sikerül minden oldalról megtámogatni a tanulási folyamatokat, akkor nem lesz gond az eredményekkel sem. Jönni fognak szinte maguktól.