fbpx

Blog

Motivált, vidám, szupertanuló gyerkőcök, veszekedésmentes délutánok – ez a Kisiskola

2021. márc 10. | Motiváció

A mai gyerekek számára megszokott, hogy rengeteg hatás éri őket. A hagyományos, könyv-füzet alapú tanulás már nem köti le a figyelmüket. Ugyanakkor mindig is általános probléma volt, hogy a kisiskolások nem szívesen töltötték a szabadidejüket a könyvek fölött görnyedve. Minden gyereknek a játék az első, míg az ismeretszerzést kötelező, nem kívánt feladatnak tekintik. Így volt ez, egészen addig, míg meg nem jelent az első digitális tanító, amely a tanulást játékká varázsolta. A Kisiskola az ismeretszerzés új, eddig ismeretlen módját vezette be, miközben megteremtette a szupertanuló gyerekeket. 

A szoftver ötletének megszületéséről, sajátosságairól, az alkalmazás értelmi szerzője, egyik fejlesztője, Bocskay Endre mesélt. 

Hogyan jött a Kisiskola kifejlesztésének az ötlete?

A kisebbik gyermekem elkezdett érdeklődni a betűk és a számok iránt. Az volt az első, hogy megnéztem, milyen játékos, tanulást segítő szoftverek vannak a piacon. Sajnálattal tapasztaltam, hogy magyar nyelvű játékos alkalmazás egyáltalán nincs. Ekkor egyből az jutott eszembe – mivel az egyik szakmám szerint programozó vagyok – hogy nem gond, akkor majd mi írunk egyet. Az ötlet megszületése után egy héttel már készült is a szoftvert. 

Hogyan kell elképzelni a szoftvert, miként van felépítve?

Elképzelni nem kell, és igazán nem is lehet. Fel kell menni a kisiskola.hu weboldalára, és ott ki kell próbálni. De ha mondani kellene róla néhány szót, talán az a legfontosabb, hogy a Kisiskola hatalmas tudásbázist, rengeteg videót és játékos feladatot tartalmaz. A felhasználók egy keresőbe beírhatják a témát, ami érdekli őket, és a szoftver egyből ki is adja a kapcsolódó tartalmakat.

Milyen tanulási problémákra kínáltok megoldást a Kisiskola által? 

A tanulási problémák közül kiemelném az egyik legfontosabbat: a gyerekek jellemzően nem szeretnek tanulni. Szívesebben töltik az idejüket játékkal. Azonban ha valamit játékká teszünk, a gyerkőcök azonnal hajlandók elvégezni. A Kisiskola szoftverét mi úgy alakítottuk ki, hogy játék legyen a tanulás. 

A kidolgozása során figyeltetek arra, hogy a tanmenethez illeszkedjenek a tartalmak?

Persze, a tanmenethez mindenképp illeszkedni kellett. Ezzel kapcsolatban azonban volt egy olyan nehézség, hogy rendkívül sok könyv van a piacon. Emiatt mi tanítókat, tanárokat vettünk magunk mellé, a segítségükkel dolgoztuk ki a videótanításokat és az ezekre épített játékos feladatokat. 

Miben különbözik a Kisiskola szoftvere más digitális tanulást segítő eszközöktől?

Az interneten megtalálható tanulást segítő szoftverek összesűrített tananyagok. A Kisiskola egy program, ami lépésről-lépésre eljuttatja a gyereket odáig, hogy motivált, lelkes tanulóvá váljon.  Tulajdonképpen úgy kell elképzelni, mintha össze akarnánk hasonlítani egy jegyzettömböt egy elitiskolával. 

Mit kap a szülő a Kisiskola szoftverétől?

A szülő egy szupertanuló gyereket kap. Egy tanulásban motivált gyereket, aki szeret iskolába járni és minden tananyagot úgy tud, ahogy azt megkövetelik tőle.

Milyen a szupertanuló gyerek?

Képzeld el azt az állapotot, amikor a gyermeket nem kell piszkálni, hogy leüljön és gyakoroljon, saját magától teszi azt meg. Mindent, amit az iskolában tanítanak ért és tud, nem marad le a társaihoz képest. Ilyen a szupertanuló gyerek. A Kisiskola az Xbox által adott játékélményt és a tanulást egybefogja. Tudom, hogy ezt lehetetlen elképzelni, de valóban így van.

Milyen szintű fejlődés érhető el a Kisiskola szoftverének köszönhetően?

Rendkívül sok pozitív megerősítést kapunk a szülőktől. Amikor azt hallom egy édesanyától, hogy gyermeke a környezetismeretet csak a Kisiskolával tudta megtanulni,  hatalmas érték számomra. Egy másik édesanya azt írta, hogy a szoftverünkkel gyermeke egy héten belül megtanult olvasni. De olyan visszajelzést is kaptunk az egyik szülőtől, hogy egyszerűen nem tudta leültetni a gyerekét tanulni, de a Kisiskolával végre megtört a jég. Úgy gondolom, hogy ezek bizonyítják a valós fejlődést. 

Szupertanuló gyerek

Kinek ajánlanád a Kisiskola szoftverét?

Jelenleg elsőtől, egészen negyedik osztályig van teljesen kiépítve. Az év végéig célunk, hogy az összes évfolyam, összes tantárgya szerepeljen a szoftverünkben. Már most jelentős videómennyiség érhető el ötödiktől, hetedik osztályig, nyelvtanból és matematikából, de már a fizika és a történelem is íródik. 

A közeljövőben terveztek egyéb fejlesztéseket?

Igen, a legújabb fejlesztésünkkel egy kicsit megcsavarjuk, izgalmasabbá tesszük a Kisiskolát. A játékokban a gyerekek sokszor nem tudnak eljutni az utolsó pályáig, mert elveszítik az összes életüket. Lehetőséget szeretnénk adni nekik, hogy folytathassák a játékot, így egy plusz feladat megoldásával elérhetik majd azt, hogy visszakerüljenek a pálya azon részére, ahol elbuktak. Ezzel is szeretnénk a gyerekeket motiválni.

Hogyan próbálhatják ki a szülők, a gyerekek a Kisiskola szoftverét?

Most egy rendkívüli lehetőséget biztosítunk. A kisiskola.hu honlapon a szülőknek csak regisztrálniuk kell, és ingyenesen ki is próbálhatják néhány játékunkat, videótanításunkat. Megnézhetik, miként juthatnak el odáig, hogy szupertanuló gyerekük számára a tanulás többé ne teher, hanem szórakozás legyen.