fbpx

Blog

Hogyan kezeld, ha a gyermeked rossz jegyet hoz haza?

2021. jan 18. | Motiváció

Biztos veled is előfordult már, hogy a gyermeked rossz jegyet hozott haza az iskolából. Erre vajon megfelelően reagáltál?

Nagyon fontos, hogy az ilyen esetekben a megfelelő módon reagáljunk, hiszen egy fejlődő gyermek ez alapján fogja kudarcként, vagy kihívásként kezelni egész életében az ilyen szituációkat.

Gondoljunk csak bele, mi mindenen ment keresztül a gyermek, amíg elénk áll a hírrel, hogy rossz jegyet kapott. Megírt egy dolgozatot, vagy átesett egy nehéz feleleten, ami alatt végig stresszelt, hogy jól teljesítsen. Ezek után lehet, hogy napokig várt az eredményre, amitől vagy félt, mert sejtette, hogy rossz lesz, vagy váratlanul szembesült vele. Az is megeshet, hogy hangosan felolvasták az osztályzatát az osztálytársai előtt, akiknek a véleménye nagyon fontos számára.

Mire összeszedi a bátorságát, és elmondja neked, hogy mi történt az iskolában, már bőven elég rossz élmény érte ahhoz, hogy büntetésként élje meg. Mégis a legtöbb szülő ilyenkor leszidja a gyermekét, és nem hallgatja meg az ő nézőpontját, bele sem gondolva abba, hogy milyen károkat okoz ezzel a gyermek lelkében.

Ilyen helyzetekben elengedhetetlen, hogy a gyermekkel éreztessük, az ő oldalán állunk, és együtt oldjuk meg a problémát. Fontos tudatnunk vele, hogy mindenki életében akadnak nehézségek, de ezeket nem kudarcként, hanem kihívásként kell felfogni. Így nem fog szégyenkezni, ha valami nem sikerül elsőre, és időben segítséget kér, ha elakadt egy tananyagban.

Miután sikerült néhány nehezebb témakört megértenie, és kijavítania a rossz jegyet, a sikerélmények miatt magabiztosabb lesz, és kevésbé fog tartani az ilyen helyzetektől. Ezáltal sokkal nyugodtabb lesz a számonkérések alatt is, és jobban tud majd a feladatra koncentrálni.

Jó jegyet nem is olyan nehéz szerezni

Ahhoz, hogy a gyermek megértse a tananyagot, gyakran más módszerekkel kell neki elmagyarázni azt. Ezt könnyen megvalósíthatod a Kisiskola játékos feladataival, amelyek több irányból közelítik meg az egyes témaköröket, és színes, változatos feladatokkal teszik a mumus tantárgyakra való készülés nyűgét szórakozássá. Minden helyes megoldás után pozitív visszacsatolást kap a gyermeked, így megnő az önbizalma is.