fbpx

Blog

Gyakorlási módszerek az iskola mellett – előnyeik és hátrányaik

2021. jan 18. | Motiváció

Majdnem minden gyermekre igaz, hogy míg az egyik tantárgyból ügyesen teljesít, addig egy másik tárggyal – legyen az matek, magyar, vagy bármi más – meggyűlik a baja. Az iskola már csak ilyen. De szülőként mit tehetünk, hogy segítsük gyermekünket ezen a téren is?

Az iskolai tananyag gyakorlására sok módszer áll rendelkezésünkre, de vajon melyik éri meg igazán?

Otthon tanulás gyerekkel

Az otthoni, iskola utáni közös gyakorlás az első, ami szülőként az eszünkbe jut. 

Mellette szól, hogy ez is növeli az együtt töltött időt, amire a pörgős hétköznapokban kevesebb lehetőségünk jut. Ugyanebből fakad a hátránya is. A sok otthoni teendőnk mellett a munkából hazaérve, fáradtan gyakran már nem tudjuk azt a minőségi figyelmet szentelni a gyermekünknek, amelyet igazán megérdemel. Nem várható el senkitől, hogy szülő és pedagógus is legyen egy személyben. Az iskola az a hely, ahol tananyag olyan gyorsan változik, hogy lehetetlen tartani a lépést az aktuális követelményekkel.

Magántanár

A magántanár előnye, hogy a különóra teljes ideje alatt csak egy gyermekkel foglalkozik a tanár, így kifejezetten az ő tudására, képességeire vannak igazítva a feladatok. Az órák végén sokszor kapnak a gyerekek otthon elvégzendő feladatot, amit az iskolai házik mellett megterhelőnek éreznek a gyerekek, és gyakran próbálnak kibújni alóla.

Bár a foglalkozás ideje alatt felszabadul a szülő, és elvégezheti addig a fontos teendőit, de sok időt és szervezkedést vehet igénybe elvinni a gyermeket az órára, majd a végén érte menni. Az is előfordulhat, hogy nem találnak a közelben tanárt, így még inkább nő az utazással töltött idő.

A legnagyobb problémát azonban nem ez, hanem a magántanárok borsos ára okozza. Ha nem csak egy tárgyból szeretnénk a gyermekünknek segítséget biztosítani a tanulásban, akkor külön-külön meg kell fizetnünk az egyes foglalkozások. Ezt egy átlagos család nehezen engedhet meg magának, főleg, ha több gyermeke is van.

Csoportos foglalkozások

A csoportos foglalkozások előnye, hogy a magántanárhoz hasonlóan pedagógus foglalkozik a gyermekkel, de olcsóbban, vagy iskolai foglalkozás esetén akár ingyenesen részt lehet rajtuk venni. Ha az iskola az a hely, ahol megtartásra kerülnek ezek az órák, akkor a gyermek furikázásának terhét is leveszi a vállunkról.

Az ilyen foglalkozások nagy hátránya, hogy mivel csoportokban tanulnak a gyerekek, így kevesebb figyelem jut egy adott gyermekre, így nehezebben érhető el tényleges fejlődés.

Az iskola sokszor nem elég - otthon is kell tanulni

Digitális szoftverek

Manapság egyre népszerűbbek a tanulást segítő szoftverek. Ezeknek előnye, hogy bárhol, bármikor hozzáférhetők, és akár telefonról is könnyedén kezelhetők. Azt gondolnánk, hogy az ilyen szoftverek drágák, pedig van, amelyik kevesebbe kerül, mint havi 2 magánóra.

 

A Kisiskola változatos, színes feladataival úgy tanulhat a gyermeked, hogy közben játéknak éli meg. Nem kell többé azon veszekedni, hogy üljön le tanulni, mert szívesen, önállóan csinálja azt.