fbpx

Blog

A vizsgadrukk leküzdhető?

2022. jan 9. | Nyolcadikos felvételi

Biztosan senkit nem vigasztal, de a vizsgadrukkot mindenki ismeri. Még azok is izgulnak, akik az esélytelenek nyugalmával indulnak neki egy-egy vizsgának. hogyan lehet kezelni ezeket a kellemetlen érzéseket? Mit tehetünk ha gyermekünkön eluralkodik a matematika felvételi előtti izgalom?

Az idegesség egy természetes reakció. A testünkben is zajlanak olyan folyamatok, melyek akár a barátaink is lehetnek. A szív heves verése, tenyér, esetleg homlok izzadása, az összezavarodott gondolatok általános jellemzői a stressznek és valljuk be elég kellemetlenek. Ilyenkor felmegy a vérnyomás, adrenalin termelődik, mellyel együtt több vér jut az agyba, így amikor már a feladat megoldásánál jár a diák, ez előnyére is válhat. A több oxigén ugyanis élesebbé teszi a gondolkodást. 

Vannak akiknél az ellenkező hatást váltja ki az izgalom, de ők vannak kevesebben. Tippjeinkkel talán ők is javukra tudják fordítani ezt a természetes reakciót.

  • Tudatos pihenés a felvételi előtt

Nagyon fontos, hogy a felvételi előtt eleget aludjon a gyerek. Egyen és igyon megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot, illetve folyadékot. Lehetőleg vizet. Az étel ne gyorskaja legyen, hanem fehérjében és megfelelő mennyiségű lassan felszívódó szénhidrátban gazdag étel. 

  • Kezdje el időben a felkészülést

Nincsen rosszabb, mint a kapkodós tanulás. A halogatással felgyűlt tanulnivalót már nehezebben fogadja be rövid idő alatt az agy. Ráadásul pánik is eluralkodhat a gyermeken, ami nem segíti a memorizálást. Ha a Kisiskola által tematizált anyagok mentén haladva gyakorolt a felvételire, akkor valószínűleg megfelelő idő alatt, kellő szünet beiktatásával készült fel a megmérettetésre. Így a vizsga előtti drukk nem keveredik majd pánikkal is. 

  • Ne akarjon vizsga előtt túl sok mindenre emlékezni

Közvetlenül a felvételi előtt már nem érdemes rágódni a tananyagon. A megmérettetés előtti napon már a pihenés, az elme lecsendesítése a feladat. Sokkal nagyobb zavart okozhat, ha még ekkor is próbáljuk az agyba tuszkolni a tudást. A felvételi reggelén így kipihenten, kitisztult aggyal tud nekilátni a feladatoknak. 

  • Léteznek természetes stresszoldók?

Igen, léteznek. Nyugtató teakeverékek, gyógynövényes készítmények is, mi mégis inkább azt javasoljuk, hogy stresszoldó gyakorlatokkal, légzéssel érje el gyermekünk a lehető legnagyobb nyugalmat. Az a kis vizsgadrukk, ami mégis ott marad, az pedig kell a gyors és pontos teljesítéshez. 

Minden szülőnek azt javasoljuk, hogy támogassa gyermekét nem csak a tanulásban, hanem a mentális felkészülésben is. Beszélgessetek sokat arról, hogy az izgalom jó is lehet, hasznára is válhat. A lényeg, hogy amikor ott áll a felvételi kapujában, akkor a felgyülemlett adrenalint a fókuszálásra fordítsa. 

Sok sikert kívánunk minden diáknak a hamarosan elérkező matematika felvételihez!