fbpx

Blog

5 tipp, hogyan segítsd gyermeked, hogy az internetezést fejlődésre használja

2021. febr 4. | Motiváció

Ne tiltsd, hanem tanítsd!

Az internet egyre több gyermek számára válik elérhetővé, mindennapjaik elengedhetetlen alkotóelemeivé. Sokan tartanak attól, hogy a gyerkőcökre negatív hatással lehet a képernyők előtt töltött idő. Ezért számos szülő úgy dönt, hogy eltiltja csemetéjét az okos eszközöktől, a számítógépektől. Ez azonban nem biztos, hogy a legjobb irány.

Az internettel, illetve a számítógéppel való ismerkedés segít a készülékek készségszintű használatának elsajátításában, illetve megismerteti a programok működésének logikáját. Ha ezektől a gyermek el van zárva, a kortársaihoz képest jelentős hátránnyal indulhat az életben.

Nem mindegy persze, hogy a gyermek milyen tartalmakhoz fér hozzá. Ezek azonban korlátozhatók, ugyanis a veszélyes oldalakat könnyedén le lehet tiltani.

Szülőként fel kell fedezni azokat az internetes foglalkozásokat, amelyek nem ártanak, hanem épp ellenkezőleg, pozitív, fejlesztő hatással lehetnek gyermekedre. Mi most öt ilyen tippet szedtünk össze!

Szemléltesd az elhangzottakat

Amikor egy apróságnak olyan dolgokról mesélsz, amit nem ismer, nem fogja megérteni, hiszen elképzelhetetlen számára. Az internet lehetőséget ad arra, hogy egy klikkeléssel megmutasd neki a világot. Ha az állatokról beszélgettek, bármikor előkereshetsz egy képet az elefántról, egy videót a krokodilról vagy egy hangfelvételt a kakas kukorékolásáról. Az internet a világ bemutatásának, a meséltek megszínesítésének tökéletes eszköze.

Gyermek

Játszatok okosan

Az online játékokkal szemben rengeteg fenntartása van a legtöbb szülőnek, ugyanis sokszor hallhatjuk, hogy a gyerkőcöket ezek agresszívvá, indulatossá teszik. Az internetes játékoktól való teljes tiltás azonban csak azt eredményezi, hogy a gyermek egyre jobban vágyik majd rá.

A teljes elzárkózás helyett keress gyermekednek fejlesztő, tanulást segítő játékokat. A Kisiskola szoftverében olyan játékos gyakorlófeladatokat találhatsz, amelyek szorosan illeszkednek az iskolai tananyaghoz. Így gyermeked tanulhat, miközben a videojátékok nyújtotta élményt éli át.

Internetezzetek együtt

A világhálón való böngészésnek nem kell feltétlenül magányos tevékenységnek lennie. Üljetek le gyermekeddel együtt és mutasd meg neki, hogy mit hogyan kell használnia, hol talál hiteles forrásokat, honnan érdemes tájékozódnia. Így tudatos felhasználó válhat belőle.

Gyermek

Adj függetlenséget

Ahhoz, hogy gyerkőcöd talpraesett felnőtté válhasson elengedhetetlen, hogy bizonyos szintű önállóságot adj neki. Így amint megtanítottad, hogy miként kell okosan használni a világhálót, nyilván kontrollált keretek között, de engedd, hogy egyedül is használja azt.

Például a Kisiskolával gyermeked bátran tanulhat egyedül, szülői felügyelet nélkül. A szoftver sokszínű videótanításai és izgalmas gyakorlófeladatai garantáltan lekötik gyermeked figyelmét, így nem barangol majd át a káros oldalakra.

Tanuljatok korszerűen

A hagyományos könyv-füzet alapú tanulás unalmas a mai, rengeteg ingerhez, hatáshoz szokott gyermekek számára. Jóval szívesebben töltik az idejüket az okos eszközök előtt. Ha már ott vannak, miért ne használhatnának olyan szoftvereket, amelyek a fejlődésüket szolgálják? A Kisiskolával a tanulás könnyedén, vidáman, nehézségek nélkül mehet.

 

A gyermek számítógéppel való találkozása elkerülhetetlen és a készülékek, a világháló megismerése szempontjából hasznos is. Ne zárkózzatok el a világtól, tegyétek inkább az internetet az ismeretszerzés hasznos kiegészítőjévé!