fbpx

Blog

Nem a számítógép a hibás, ha a gyerek függő! Hogyan cselezzük ki a gépfüggőséget egyszerűen?

2021. márc 22. | Motiváció

A számítógép, a különböző okos eszközök ma már elkerülhetetlenül jelen vannak az életünkben. Míg felnőttként megannyian már alig várják, hogy kiszakadjanak, a sokaknak csak munkát, fáradtságot jelentő zajos online világból, a gyerkőcök többsége egészen másként viszonyul mindehhez. 

A kisiskolások számára a világháló az izgalmak, a játékok kimeríthetetlen tárháza, ami annál vonzóbb, minél jobban próbálják az aggódó szülők távol tartani őket tőle. 

Legkésőbb az iskolában mindenki szembetalálkozik a modern világ vívmányaival. Ezzel alapvetően nincs is probléma, hiszen nem árt, ha a diákok lépést tartanak a korszerű technológiákkal, ugyanis így később jóval könnyebben tudnak majd érvényesülni.

A digitális eszköz csak akkor probléma, ha a gyerek fokozatosan a megszállottjává válik, és a valóságtól teljesen elszakadva az online világ jelenti számára a mindennapokat. 

De ki a hibás, ha a gyerekből függő lesz? 

A számítógép, a szülő, a barátok vagy csak egyszerűen a világ?

A különböző kütyüktől való függés kialakulása mögött a leggyakrabban meghúzódó okok egyike a szülői minta. Ha a gyerkőc körül lévő felnőttek szabadidejük nagy részében internetes játékokkal ütik el az idejüket amibe a porontyot is bevonják az jelentős befolyást gyakorolhat a  jellemfejlődésére. 

Emellett egyre gyakoribb trend a szülői rászoktatás is. Sokak úgy gondolják, hogy a gyerek a táblagéppel a kezében legalább csendben van. Ennek a kényelmes megoldásnak a gépfüggőség lehet az ára. 

A szenvedélybetegség kialakulásának másik magyarázata a hiánypótlás. Előfordulhat, hogy ha a gyerek nem kap elegendő figyelmet, káros szokásokba menekül. A magányos fiatal számára örömforrás és jutalom, ha legalább a játékban sikereket ér el. Ezáltal pótolja a pozitív élményeket. Azonban mivel nem a valódi igénye elégül ki, egyre több és több játékra van szüksége. 

A szülőknek tehát nagy szerepe van a gépfüggőség kialakulásában. Ezt nem szabad félvállról venni, ugyanis az effajta szenvedélybetegség hasonló a drogfüggőséghez, ahogyan az elvonási tünetek is ugyanúgy jelentkeznek.

A gépfüggőség veszélyes

Hogyan cselezhető ki a gépfüggőség?

Az eszközök használatának korlátozása önmagában egyáltalán nem megoldás.

A legtöbb számítógépfüggő fiatal csak egyszerűen egy kis figyelemre vágyik. 

A tiltások helyett tehát ajánlott inkább magát a problémát kezelni. A közös élményeket, beszélgetéseket gyakoribbá kell tenni, szülőként mindenképp nagyobb figyelmet kell fordítani a gyerekre. A közös program gyakorlatilag bármi lehet, ami örömet okoz az egész családnak és mindenkinek leköti a figyelmét. 

Ha súlyos függőségről van szó, akkor sem megoldhatatlan a helyzet. Meg kell találni a háttérben meghúzódó okot és kitartóan kell tenni,  küzdeni azért, hogy a probléma megszűnjön.   

Gépfüggőség? - másként is lehet!

A digitális eszközök a gyerekek hasznára is válhatnak! 

Nem megoldás, ha a gyerekek a függőségtől való félelem miatt a digitális eszközökkel egyáltalán nem találkoznak. Ehelyett inkább azt ajánlott szorgalmazni, hogy a kisiskolások olyan szoftverrel ismerkedjenek meg, amely kifejezetten a hasznukra válik.

A Kisiskola tanulást segítő szoftver az Xbox által nyújtott játékélményt és a tanulást egybefogja, így az ismeretszerzést vonzóvá, vágyott tevékenységgé teszi.   

A tanmenethez szorosan illeszkedő videótanítások és játékos gyakorlófeladatok által a gyermekek úgy bővíthetik tudásukat, hogy közben észre sem veszik, hogy tanulnak. A diákok több száz játékos feladaton keresztül, előre megtervezett lépéseken mennek végig, amíg 100%-ban nem tudják az adott anyagot. Mindez hozzájárulhat a gyermekek iskolai beilleszkedéséhez is. 

A Kisiskolának köszönhetően nem kell teljesen elszakítanod a gyermeket a számítógép elől, azonban a világháló egy teljesen más, barátságos, hasznos oldalát ismertetheted meg vele. Mindeközben persze elengedhetetlen, hogy a mindennapokban elegendő figyelmet és törődést biztosíts számára!