fbpx

Blog

Mire jó a matek? Sosem fogom használni!

2021. nov 23. | Tanulás

Hányszor mondtuk ki a szánkon gyerekként ezt a mondatot és hányszor mondják nekünk a gyerekeink küzdve a matematika rejtelmeivel. Biztosak vagyunk benne, hogy a világon nap mint nap rengeteg gyerek szájából hangzik el ugyanez 🙂

Pedig a matek igenis hasznosul, szinte az élet minden területén, még ha észre sem vesszük. A matek, mint tudomány, nyelvtől és országtól függetlenül segíti hozzá az embereket a dolgok működésének megértéséhez. Univerzális nyelv, mindannyian ismerjük, egy néptől eltekintve, akikről később lesz szó. 

A játéktól a zenén át egészen a nyelvtanulásig a matek elengedhetetlen ismereteket nyújt ahhoz, hogy még inkább kifejezzük kreativitásunkat és valóra váltsuk álmainkat.

Az alapkészségek, melyeket a matek által kapunk egész életünkben visszaköszönnek. 

Példák a matematikai tudás hétköznapi hasznára

Főzés

Ha sütünk, főzünk nagyon gyakran hasznát vesszük a mértékváltásoknak. Sőt arányokat is számolnunk kell, esetleg százalékot. Érdemes a gyerekeket bevonni például a sütikeverésbe, hiszen a mérleg használatával a súllyal, űrtartalommal is tisztában lesznek. 

Építkezés vagy bármilyen ház körüli munka tervezése

Tegyük fel, hogy betonozunk vagy járdát készítünk. Az építőanyag szükséglet kiszámolásához térfogatszámításra van szükség. Ha elővesszük a matematikai tudásunkat könnyűszerrel meghatározhatjuk, hogy hány köbméter betonra lesz szükségünk. Ha pedig tudjuk, hogy a betonkeveréshez milyen arányokra van szükségünk, akkor már a cement, víz és sóder mennyiségét is tudni fogjuk. 

Ugyanez a helyzet a festésnél. Ahhoz, hogy mennyi festéket kell venni, ki kell számoljuk a falfelület területét. Ha nem mi végezzük ezt a munkát, akkor sem árt számolnunk, nehogy a mesteremberek rászedjenek minket. 

Közlekedés

Ha egy hosszabb útra megyünk, érdemes megtervezni, hogy fogunk tankolni, meddig elég az üzemanyag. Ezt az autónk fogyasztásából tudjuk kiszámolni, hány helyen kell megállnunk tankolni. Így nem ér majd minket meglepetés akkor sem, hogy hosszú útszakaszon nem látunk benzinkutat. 

Takarékoskodás

A pénzügyi tudatosság elérése az egyik legnagyobb lépés az ember életében. Szülőként arra vágyunk, hogy a gyermekünk felnőve okosan gazdálkodjon és egyedül is boldoguljon. Ha matematikából megszerzi az alapismeretet gyermekünk, akkor nem lesz gondja felnőttként azzal sem, hogy kiszámolja a havi költségeit, a rezsijét, az étkezésre szánt összegeket. Meg fogja látni a rendszerben, hogy hol tud okosabban gazdálkodni a pénzével.

Biliárdozás 

Furának tűnhet, de a biliárd egy olyan játék, illetve sport, ahol a geometriai tudásunkat használjuk. Szemmel határozunk meg ugyanis szögeket, lökési erősséget, távolságot, a golyó sebességét, sőt mi több, tükrözünk is. Legközelebb, ha biliárdozni mentek, tekints úgy rá,  mint matematikai mókára 🙂

Origamizás

Az origami az egyik olyan hobbi, mely nagyon nagy figyelmet, geometriai tudást igényel. Gyakoroljuk ilyenkor a felezést, negyedelést, a szimmetria fogalmát és a tükrözést is. A végeredménnyel pedig a síkgeometriából térgeometriát varázsolunk!

Zene

A zene maga a matematika. Sorozatok összessége, mely egy nagy egész rendszerré összeállva hat érzékszervünkre. Ez a zene lehet akár egy szimfónia vagy akár elektronikus zene, mindenképp mintázatot követve épül fel. 

Érdekesség – egy nép, ahol nem ismerik a számokat

Tudtad, hogy Dél-Amerika esőerdeiben él egy nép, a pirahák, akik nem ismernek számokat? A használt nyelvük sem tartalmaz csupán 4 számfogalmat és a számolás maga is gondot okoz számukra. Sok gyerek vágyna most arra, hogy a pirahák között éljen…

Ők nem ismerik csak az egy, a kettő, a néhány és a sok fogalmát. És köszönik szépen, jól elvannak így 🙂

A jelenben élnek és azért nem ismerik a számok absztrakt fogalmát, mert mindig a jelenlévő konkrét dolgokkal foglalkoznak. Ettől függetlenül azért nem gondoljuk úgy, hogy mi is boldogulnánk matematika nélkül. 
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a matematikai alapismeretek olyan racionális gondolkodásra nevelnek, melyet észrevétlenül hasznosítunk majd egész életünkben. A matek egy rendszer, amit ha jobban kiismerünk csodálatos is. Az egész univerzumot nagy matematikai törvények irányítanak és ez bizony, ha észrevesszük maga a csoda. Segítsünk gyermekeinknek megszeretni a matematikát, a Kisiskolánál ehhez nyújtunk segítséget kisiskoláskortól a felső tagozatosig.